napovednik

POGOJI ZA OBISK SVETE MAŠE V CERKVI.

Iz ljubezni do Boga in bližnjega k maši prihajajmo zdravi. Ne pozabimo prinesti s seboj potrdila PCT, prav tako si nadenimo masko, razkužimo roke in se držimo 1,5 m razdalje med posamezniki oz. 'mehurčiki'.

petek, 5.11.2021: Vlada je skupaj s stroko pretresla ukrepe in sprejela odločitve. To so ukrepi, ki so sprejemljivi na trenutno stanje duha v Sloveniji. Naslednji tedni so prelomni, je dejal minister Janez Poklukar, saj bo širjenje virusa na preizkušnji. “Še vedno velja, da je najbolj pomembno cepljenje. Ukrepi, ki pa smo jih sprejeli danes, bodo imeli hiter učinek na epidemijo.”

med drugim:
– Kolektivno uresničevanje verske svobode je dovoljeno, če udeleženci izpolnjujejo PCT, nosijo maske in imajo zagotovljeno medsebojno razdaljo 1,5 metra.
 

 

Papež Frančišek v video sporočilu spodbuja cepljenje proti covid-19

 

Spoštovani, z dnem 18. 9. 2021 začne veljati dopolnitev vladnega odloka. PCT pogoj je po novi ureditvi potreben zgolj za starejše od 15 let. Mlajši ga ne potrebujejo. To velja tako za versko vzgojo in izobraževanje kot tudi za verske obrede. Več o dopolnitvi odloka: https://katoliska-cerkev.si/razlaga-vladnega-odloka-o-izpolnjevanju-pct-pogojev-za-opravljanje-verske-dejavnosti-z-dne-11-septembra-2021.

1. Izvajanje verskih obredov je dovoljeno ob izpolnjevanju sledečih pogojev:

  • Vsi verniki starejši od 15 let morajo izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).
  • Odgovorna oseba župnije (župnik/župnijski upravitelj) mora na vidnem mestu obesiti obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT.
  • Odgovorna oseba (župnik oz. od njega pooblaščena oseba npr. mežnar, ministrant, član ŽPS) pri vhodnih vratih v cerkev preverja, ali verniki izpolnjujejo pogoje PCT.
  • Duhovniki morajo izpolnjevati pogoj PCT, pri čemer zanje zadošča tudi samotestiranje s hitrim HAG testom. O tem morajo voditi evidenco in test enkrat tedensko v enakih presledkih izvajati.
  • Zagotavljati je potrebno minimalni možni stik med udeleženci. Pri verskih obredih v cerkvah in na prostem mora biti razdalja med udeleženci najmanj 1,5 metra (razen med osebami iz skupnega gospodinjstva). 
  • Obvezno je redno prezračevanje/ventiliranje prostorov (npr. odprta okna), v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.
  • Obvezna je uporaba zaščitnih mask znotraj cerkva; zunaj je obvezna zgolj, če ni mogoče zagotoviti 1,5 metra medsebojne razdalje.
  • Obvezno je razkuževanje rok ob vstopu in izstopu iz zaprtih prostorov, v katerih se kolektivno uresničuje verska svoboda.

2. Ljudsko in zborovsko petje v cerkvah je dovoljeno.

3. Izvajanje verske oziroma duhovne vzgoje in izobraževanja je dovoljeno pod pogojem, da osebe, ki izvajajo versko oziroma duhovno vzgojo in izobraževanje izpolnjujejo pogoj PCT (zadošča samotestiranje). Otroci in ostali udeleženci starejši od 15 let morajo izpolnjevati pogoj PCT.

4. Individualna duhovna oskrba je dovoljena brez izpolnjevanja pogoja PCT.

5. Ob smiselnem upoštevanju določil za svete maše, je dovoljeno obhajanje zakramentov spovedi, krsta, poroke in drugih bogoslužij.

6. Cerkveni pogrebi so dovoljeni v skladu z navodili komunalnih služb in predpisov vlade ter priporočil NIJZ.

7. Župnijska pisarna je lahko odprta pod pogojem, da duhovnik in vernik izpolnjujeta pogoj PCT

 

Molitev v času epidemije COVID-19

Usmiljeni Oče, tvoj Sin se je rodil, da bi nas odrešil.
Prosimo te, podeli vsem, ki trpijo zaradi epidemije, dravje, potrpežljivost in moč. V svoji dobroti tolaži bolnike in njihove svojce, nam pa odpri oči za vsako stisko in daj, da bomo trpečim pomagali z dejanji. Naj tudi v bolezni, trpljenju in preizkušnjah doživljamo tvojo bližino.
Podpiraj zdravstvene delavce in vse, ki skrbijo za bolnike. Prosimo te, naj bodo cepiva in zdravila dostopna vsem, ki jih potrebujejo. Rajnim bratom in sestram, ki so izgubili boj z boleznijo, nakloni večno veselje, njihovim svojcem pa tolažbo vere in pogum.
Prosimo te, naj epidemija preneha, da bomo mogli živeti v miru in blaginji.
Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Rok, zavetnik zoper kužne bolezni – prosi za nas.
Vsi Božji svetniki in svetnice – prosite za nas.

V evharističnem slavju dodamo pri prošnjah ljudstva tri prošnje:
1. Gospod Jezus Kristus, usmili se vseh obolelih s koronavirusom in drugih bolnikov (v naši domovini) ter njihovih svojcev.
2. Gospod Jezus Kristus, podpiraj vse zdravstvene delavce, da bodo velikodušno skrbeli za bolnike in jim pomagali.
3. Gospod Jezus Kristus, prosimo te za državne voditelje in vse, ki skrbijo za našo varnost, da bodo v težkih časih modro in odgovorno služili svojemu ljudstvu.