ADVENT v DRUŽINI 2021

Ob vsaki adventni nedelji lahko doma narišite na list papirja risbo, ki ponazarja evangeljsko besedilo adventne nedelje, ali izpostavljeno 'geslo' (npr. 1. adventne nedelje: »BEDITE«) ali napišite razmislek. Izdelek lahko prinesite v cerkev in ga položite pred postavljena simbolična vrata.
 
DOMA določite si 'kotiček' – ustrezen prostor za molitev, tako za osebno kot skupno molitev.
Že za 1. adventno nedeljo izdelajmo – pripravimo ADVENTNI VENEC, v njegovo bližino damo Sveto pismo, rožni venec, blagoslovljeno vodo, …
ADVENTNI KOLEDAR 2021 o patru Mihu Drevenščku, misijonarju veselja (z zeleno barvico ali flomaster) – izdelajmo škatlico z adventno akcijo »otroci za otroke« za misijone.
ADVENTNI SOPOTNIK, molitvenik, pesmarico, …
Določimo čas skupne molitve v družini.
Pravočasno naberemo mah in ga posušimo. Skupno nabiranje mahu pomaga k skupnemu slavju v družinah.
Poskrbimo za vse, kar bomo potrebovali za postavitev jaslic, …
Povezava na adventni koledar za mlade in ne samo, ki se lepo prikazuje tudi na telefonih. Naj koristi: Adventi koledar 2021 - Škofija Koper (skofija-koper.si
 • 28.11. – 1. adventna nedelja: Pri mašah – blagoslov »adventnih venčkov«
 • 29.11. (ponedeljek) začetek devetdnevnice k Brezmadežni.
 • 5.12. – 2. adventna nedelja: Pri mašah – blagoslov »božičnega žita«, češnjevih vejic oz. vejic forsitije
 • 6.12. (v noči z nedelje na ponedeljek) god sv. Miklavža
 • 8.12. – (sreda) praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije
 • 12.12. – 3. adventna nedelja: Pri mašah – blagoslov »Jezuščka« in koščka mahu
 • 16.12. (četrtek) začetek božične devetdnevnice.
 • 19.12. – 4. adventna nedelja: Pri mašah – blagoslov kadila, oglja in vode za domači blagoslov doma in jaslic
 • V adventnem času poskrbimo, da pristopim k zakramentu sprave!
 • V mesecu decembru smo povabljeni, da se na novo naročimo, ali obnovimo naročnino na verski tisk. Težko si je predstavljati kristjana, ki ne seže po duhovni hrani, ki jo prinaša verski tisk. Tisti, ki prejemate tisk preko 'župnijskega raznašalca - poverjenika' – je zdaj čas, da obnovite pri njem naročnino.       
 
ADVENTNI KOLEDAR 2021 - Konec novembra bomo vstopili v novo cerkveno leto in v Misijonskem središču Slovenije ponovno pričenjamo z adventno akcijo »Otroci za otroke«, ki je del svetovne otroške akcije »Children helping children«. V okviru te akcije otroci po celem svetu zbirajo darove za otroke v misijonskih deželah. V ta namen smo izdali Adventni koledar, ki je letos posvečen našemu velikemu misijonarju v Zambiji p. Mihu Drevenšku. P. Miha je prehodil zelo zanimivo misijonsko pot. Lahko bi rekli, da je prehodil »pot misijonske preobrazbe« oz. `preobrazbe dojemanja misijonov in misijonarstva`. Iz »klasičnega misijonarja«, ki je deloval `sredi ničesar`, se je prelevil v misijonarja »nove evangelizacije«. S tem je tudi nam približal misijonsko delo, ki ni zaupano zgolj posebnim ljudem, ki delujejo daleč stran med `napol divjimi ljudmi`, ampak nekaj kar je oz. mora biti del vsakdana vsakega kristjana.
Adventni koledar 2021 so otroci dobili pri verouku, nekaj izvodov je na voljo tudi v cerkvi v Slavini, Štivanu in Orehku. Prebira se ga lahko tudi na spletnih straneh: http://www.missio.si/adventna-akcija/adventni-koledar/
 
ADVENTNI SOPOTNIK. Revija Magnificat je že tretje leto zapored pripravila posebno družinsko adventno izdajo Adventni sopotnik. Ob zaključku leta sv. Jožefa je letos Adventni sopotnik obogaten z razmišljanji in papeškimi pismi o tem zavetniku družin.
Bogata vsebina revije, na 100 barvnih straneh za vsak dan do božiča prinaša:
 • Božja beseda,
 • kratke razlage in razmišljanja ob podobah sv. Jožefa,
 • povabilo k adventnim opravilom, dobrim delom, postavljanju jaslic,
 • blagoslov adventnega venca, božičnega drevesca in jaslic.
 »Kot je Jožef pripeljal nosečo Marijo do Betlehema in hlevčka z jaslimi, naj tudi nas vzame za sopotnike na poti tega adventa in nas privede do praznovanja skrivnosti Božjega učlovečenja in prihoda Božjega Sina na svet.« - urednik br. Miran Špelič
Dobite ga tudi na spletni strani: https://www.druzina.si/clanek/adventni-sopotnik-2021, kjer ga lahko tudi prelistate.
 
SVETOPISEMSKA DRUŽBA SLOVENIJE: Adventna akcija: Ti si moje upanje, Gospod!
Dragi prijatelji Božje besede. V teh časih epidemije, ko mnogi izmed nas nosijo križ bolezni ali so v izolaciji, da ne bi okužili bližnjih, se najbrž sprašujete: zakaj ta preizkušnja traja že toliko časa? Kako da Gospod to dopušča? Zdi se, da je med nami veliko razdeljenosti, nerazumevanja in nestrpnosti.
Božja beseda presenetljivo veliko govori o vprašanjih kot so: kako ostati povezan z Gospodom v času preizkušenj, kako lahko pridemo v večno življenje samo, če se pustimo voditi Bogu, kako bomo sojeni po svojih delih. Zato smo za letošnjo adventno akcijo izbrali svetopisemske odlomke, ki govorijo o Jezusovi obljubi, da bo svoje učence sprejel v Božje kraljestvo in jim podaril večno življenje.
Vsak dan boste po e-pošti prejeli zvočni posnetek novozaveznega odlomka iz projekta Prisluhni Besedi. Spregovoril bo o témi eshatologije: o Božjem delovanju, upanju na večno življenje, budnosti učenca, sodbi in vstajenju. Zvočnemu posnetku odlomka bo sledila ključna vrstica iz prebrane Božje besede. Dodatna spodbuda za premišljevanje bo v kratkem komentarju in vprašanju, ki naj vas spremlja skozi dan. Spodbude sta pripravila Janez Jeromen in s. Metka Kos, prebrala pa jih bo Tadeja Sax.
Prijavite se na adventno akcijo: https://www.svetopismo.si/

 

MARIJA ROMARICA – romanje Svetogorske Marijine podobe po hišah naših župnij

Na prvo adventno nedeljo (28.11.2021) začneta sv. Jožef in Devica Marija svojo romarsko pot 'od Nazareta do Betlehema'. Od hiše do hiše v naših krajih potuje Marijina svetogorska podoba. Povsod, kjer so jo pripravljeni sprejeti, se ustavi za en dan. Družina se na njen obisk pripravi. Marijino podobo sprejmejo ob določenem dnevu in zanjo pripravijo Marijin oltarček in molitveno bogoslužje. K temu dogodku smo prejšnja leta lahko povabili tudi sorodnike, prijatelje, sosede; Že drugo leto zaradi koronavirusa COVID-19, romanje po hišah ODPADE!

Pripravljamo se na božične praznike. Romanje Marijine podobe (nekje tudi Marijinega kipa) je enkratna priložnost za spodbuditev in utrditev družinske molitve.

Romanje Marijine podobe opravimo kot spomin na čas, ko je šla Devica Marija s sv. Jožefom v Betlehem in iskala prenočišče. Vsaka verna družina v vasi si posebno šteje v čast, če ji je dano, da Marija za eno noč pri njih prenočuje.

Poleg rožnega venca in lavretanskih litanij lahko uporabimo pripravljene molitve in misli, ki spremljajo Marijino podobo. Vzamemo lahko tudi druge molitvi, razmišljanja in pesmi, ki jih najdemo po različnih knjižicah. Pojemo Marijine pesmi, posebej te, ki pripovedujejo, kako sta sv. Marija in sv. Jožef potovala v Betlehem, npr. Poslušajte vsi ljudje. Priporoča se tudi molitve in pesmi iz božične devetdnevnice, ki jih najdemo v pesmaricah.

MARIJA ROMARICA - družinsko bogoslužje