BLAGOSLOV ADVENTNEGA VENCA

Tradicija adventnega venca sega daleč v preteklost, vendar pa se je v zadnjem času močno okrepila in postala spodbuda tudi za redno družinsko molitev. Venček ni le obvezna dekoracija za 'veseli december', ampak postaja središče okrog katerega se spletajo molitve vseh družinskkih članov vse dni pričakovanja praznika Jezusovega rojstva. Zato je prav, da ta venec s štirimi svečkami (belimi, vijoličnimi, če smo zelo natančni pa s tremi vijoličnimi in eno rožnato) na prvo adventno nedeljo ali že na njen predvečer tudi blagoslovimo. Potem bomo pri molitvah, prižgali vedno več svečk, da bo tudi v nas vedno več luči. Če blagoslovimo venec doma, je primerno, da vodi bogoslužje eden od staršev.

Vsi se pokrižajo, medtem ko voditelj molitve reče in ostali odgovorijo:

    (voditelj) Naša pomoč je v imenu Gospodovem,
    (vsi) ki je ustvarin nebo in zemljo.

 

PRISLUHNIMO BESEDAM PREROKA IZAIJA (Iz 9, 1-2.5-6)

Ljudstvo, ki je hodilo v temi, je zagledalo veliko luč, nad prebivalci v deželi smrtne senceje zasvetila luč. Zbudil si silno radost, naredil si veliko veselje. Veselijo se pred teboj, kakor se veselijo ob žetvi, kakor se radujejo, ko delijo plen.Kajti dete nam je rojeno, sin nam je dan. Oblast je na njegovih ramah, imenuje se:Čudoviti svetovalec, Močni Bog, Večni Oče, Knez miru. Oblast se bo širila in miru ne bo konca na Davidovem prestolu in v njegovem kraljestvu. Vzpostavil ga bo in utrdil s pravico in pravičnostjo od zdaj in na veke.

Božja beseda.
Bogu hvala.

 

S sklenjenimi rokami voditelj reče:

Gospod naš Bog, slavimo te zaradi tvojega Sina Jezusa Kristusa. On je Emanuel, upanje vseh ljudstev; on je Modrost, ki nas uči in vodi; on je Odrešenik slehernega naroda, Gospod Bog, naj pride na nas tvoj blagoslov, ko bomo prižgali svečke na tem vencu. Naj bo ta venec in njegova luč znamenje Kristusove obljube, da nam bo prinesel odrešenje. Naj pride kmalu in ne odlaša. To prosimo po Kristusu, našem Gospodu.

Amen.

Potem lahko pokropimo venec z blagoslovljeno vodo, vsi pa zapojemo primerno adventno pesem.

vzeto iz: MAGNIFIKAT - adventni sopitnik, posebna zdaja ADVENT 2021, str. 5-6.