DREVO ŽIVLJENJA

 
Čeprav se je postavljanje BOŽIČNEGA DREVESA po domovih uveljavljalo šele nedavno, pa ima korenine v poznem srednjem veku in simbolizira rajsko DREVO ŽIVLJENJA.
Ko je postavljeno in okrašeno, ga lahko na sveti večer, tako kot jaslice blagoslovimo.
V letošnjem adventu, ko smo več doma in potrebujemo od rednega dela tudi nekaj sprostitve, priporočam, da poleg ADVENTNEGA VENČKA pripravili še posebno 'DREVO ŽIVLJENJA'.
Naj vas spomnim, da bo letos na Trgu svetega Petra v Vatikanu, v božičnem času, stala slovenska smreka. Običaj, da na trgu postavijo božično drevo je leta 1982 uvedel papež Janez Pavel II. Vsako leto smreko podari druga država ali regija.
»Naj jaslice in drevo, očarljivi znamenji božiča, v družine in na kraje srečevanja prinašajo odsev Božje luči in nežnosti. Naj ob tem, ko zremo Boga Dete, ki v skromnosti jaslic izžareva luč, tudi mi postajamo priče ponižnosti, nežnosti in dobrote.« (papež Frančišek, 7.12.2018)

Tridimenzionalna božična smreka
Potreben material: zelen trši papir (naj ne bo premajhen), škarje, lepilo, flomastri ali barvice.
Izvedba:
1_Na papir narišete obris dveh enakih smrek.
2_Obrežite obe smrečici. Začenši z vrha prvo smrečico prerežite do sredine (glejte sliko); ponovite isto operacijo za drugo, vendar začenši s podlage.
3_ Namestite dve obliki skupaj, dokler ne dobite tridimenzionalne smreke.
Za vsak teden v adventu bodo otroci po e-pošti dobili dve krožni sličici, ki jih bodo pobarvali, izrezali in prilepili na izdelano smreko. Ob sličici naj napišejo krepost oz. vrlino, na katero se sliki tedna nanašajo.
Sličice (večji in manjši) so na voljo tudi tukaj v PDF obliki:. SLIČICE 1. adventne nedelje izberite velikost sličice glede na napravljeno smrečico.
Predlaga se, da zgornji del prostora na smrečici se rezervira za sličico jaslic, ki jo bodo nazadnje dobili. Za vrh smreke se lahko omisli zvezdo oz. zvezdo repatico; in druge okrasne dodatke.